Hvad gjorde de i gamle dage?
Lille Pia fra slutningen af 1950’erne, som sidder ved gasvandvarmeren. Det var langtfra alle boliger, der havde eget badeværelse på dette tidspunkt og mange nøjedes med en klatvask i køkkenet – med egen vandvarmer kunne man i det mindste vide sig sikker på varmt vand.

Det er ikke første gang i historien, at vi må spare på strøm, varme og vand. Faktisk har det gennem tiderne været mere reglen end undtagelsen, at vi måtte være bevidste om og spare på ressourcerne. Ikke kun på grund af krisesituationer, men også blot for at få ressourcerne til at række længere i en hverdag, hvor midlerne var knappe. Men kan vi lære noget af tidligere tiders spareadfærd? 

 

At spare på energi og vand er ikke nyt. Både under første verdenskrig, anden verdenskrig og senest energikrisen i 1970’erne måtte vi være kreative og klare os med knappe ressourcer. Måske kan nogle huske de bilfrie søndage i starten af 1970’erne? Bedstemors ihærdige indsats for at mindske madspild? Eller opvasken, der blev klaret i en opvaskebalje? 

 

Sagen er, at mange af de gamle husmoderråd er værd at give et eftersyn nu, hvor vi går en spare-vinter i møde. Vidste du for eksempel, at du kan nøjes med 1,5-2 cm vand i gryden, når du koger æg? Og vidste du, at et låg på gryden både forkorter kogetiden og mindsker elregningen? Og så kan de uldne sokker og sweatrene også få en revanche – i stedet for, at du skruer op for varmen. 

 

Siden bedstemor var barn, har vi fået mange ekstra elektriske hjælpemidler i hjem og køkken. Og nogle af dem kan faktisk hjælpe os til at spare mere på strømmen. Hvis du ikke har induktionskomfur, kan det for eksempel være en idé at koge vandet i elkedlen i stedet for på komfuret – og opvaskemaskinen kan hjælpe os med at spare på vandet. 

 

Der er flere gode råd at hente, når Forstadsmuseet i oktober begynder at dele ud af de gamle spareråd på deres facebookside – følg med på https://www.facebook.com/Forstadsmuseet/ og bliv klogere! 

 

Related Articles

Udstilling om Avedøre Green City på Avedøre Bibliotek

Udstilling om Avedøre Green City på Avedøre Bibliotek

Avedøre Green City er en banebrydende og miljøvenlig bydel, der fokuserer på at skabe et grønt samfund ved at integrere innovative løsninger i byplanlægning og udvikling. Projektet fejrer en vigtig milepæl med åbningen af en spændende udstilling på Avedøre Bibliotek...

Avedøre Green City guidet tur

Avedøre Green City guidet tur

Den 6. juli kan du deltage i en guidet tur rundt i Avedøre Green City fra kl. 14.30 til 17.00. Turen finder sted i forbindelse med UIA-kongressen på Bella Center, der løber fra den 2. til 6. juli. Avedøre Green City's sekretariat inviterer en række internationale...

3D-print i Avedøre

3D-print i Avedøre

Vidste du, at der bliver 3D-printet i Avedøre? Der bliver printet to reservedele til Store Hus for at undgå træk og på den måde spare energi. Den ene løsdel er nogle propper, der skal bruges til udvendige skydevinduer og den anden skal bruges til nogle...

Tilmeld dig AGC’s nyhedsbrev

Hold dig opdateret om nyheder og aktiviteter i Avedøre Green City.

Bliv en ambassadør

Skriv til Rasmus fra Avedøre Green Citys Sekretariat med interesse og/eller spørgsmål.

Følg med

Hør mere om vores arbejde på vores andre kanaler.